Rákóczi Zsigmond Általános Kéttannyelvű Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Csalogány Napközi Otthonos Óvoda

Főoldal Oktatás Diák oldalak Versenyek, pályázatok Rendezvényeink Galéria
Vissza MATANDA bemutató óra - 2005. 11. 22.

 

 

A Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás és a Rákóczi Zsigmond Általános Kéttannyelvű Iskola közösen bemutató órát szervezett matematika tantárgyból a 2.c osztályban, melyen egy új taneszközt, és annak használatát mutatták be. A meghívott vendégek tanítók és szülők voltak. A Társulás alsó tagozatos munkaközössége éves célként tűzte ki az oktatómunka hatékonyságát növelő módszerek alkalmazását, új taneszközök felkutatását, bevezetését.      

Az új eszköz neve MATANDA. A tevékenykedtetésre és a vizualitásra épülő eszköz 10 korongot hordozó rudakból épül fel. Az értő számolást segíti, kompatíbilis bármely tankönyvcsaláddal, illetve tanítási módszerrel. Az Abakusz és az 1. osztályban használatos piros-kék korongok ötvözete.

 

Miben új a MATANDA? Általa lehetővé válik a feladatok vizuális megjelenítése, melyet a korongok értelemszerű beállításával érhetünk el. Kiválóan alkalmazható a négy alapművelet tanításakor, különösen szemléletes rajta a tizesátlépés. Minden témakör feldolgozható segítségével, p.l. a mértékváltás, grafikonos ábrázolás, törtek,tükrözés. Helyiértéktáblázatként is alkalmazható. A könnyű kezelhetőség intenzívebbé  és hatékonyabbá teheti a tehetséges tanulók képességének fejlődését. Lehetővé válik sok eredeti ötlet megjelenítése, fejlődik az ötletgazdagság, a gondolkodás rugalmassága. Sokat segíthet azokon a tanulókon, akik lassabban fejlődnek, diszkalkuliások, szétszórtak, szociális környezetből eredő hátrányban szenvednek. A korongok lapjai színükben és felületkiképzésükben is eltérnek egymástól, így vak, gyengénlátó, illetve csukott szemmel, a vizuális emlékezetre támaszkodó gyermekek is eredményesen használhatják. Az órát a tan- eszköz feltalálója Csordásné Anda Éva tanító tartotta.