Rákóczi Zsigmond Általános Kéttannyelvű Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Csalogány Napközi Otthonos Óvoda

Főoldal Oktatás Diák oldalak Versenyek, pályázatok Rendezvényeink Galéria
Vissza 2005 - LUXEMBURGI LÁTOGATÓK

 

A luxemburgi vendégek

Izgatottan vártuk a luxemburgi diákokat. Kíváncsiak voltunk, milyenek lesznek. Április 17-én vasárnap érkeztek meg. Igazgatónő az iskola aulájában köszöntötte a vendég gyerekeket, akik családoknál lettek elhelyezve.

Hétfő délelőtt négy órán vettek részt: német, ének, tesi, rajz. Az órák után megebédeltünk, majd szabadfoglalkozás következett. A fiúk fociztak, a lányok szurkoltak nekik. Fél kettőkor városnézésre indultunk. Áthaladtunk a Rákóczi váron és a Polgármesteri Hivatal felé vettük az irányt. A polgármester néni megmutatott minden termet, ahol dolgoznak, vagy éppen tárgyalnak. Végigsétáltunk a városon. Sokan betértek a postára képeslapot venni, hogy tudjanak a családjuknak küldeni. Utána a Kovács cukrászdában fagyiztunk, majd visszatértünk az iskolába a bemutatkozó estre. Az ötödikesek eljátszották a Piroska és a farkas című darabot, a hatodikosok pedig a Hófehérkét. Megtanítottunk nekik egy magyar dalt is. Ezután mindenki levonult az aulába, a táncházba. Aki megéhezett, az a 7.c termében berendezett büfében válogathatott a svédasztalról.

Kedden szintén négy óra volt megtartva: német, technika, technika, matek. Ebéd után megint focizhattak. Fél 2-kor indultunk Miskolc- Tapolcára a Barlangfürdőbe. Nagyon jó volt a víz, na, meg a hangulat. Mindenki jól érezte magát.

Szerdán Simára az Ifjúsági táborba mentünk volna, de az idő elromlott, ezért a sárospataki várat és az Iskolatörténeti Múzeumot néztük meg. A várban az idegenvezető mindent megmutatott és németül beszélt. Ebédre már vissza is értünk az iskolába. A képzőművészeti foglalkozás 2 órakor kezdődött. Díszes vázákat és agyagfigurákat készíthettek. A Sörkertben 5 órától Party volt. Gulyáslevest és grillezett virslit ettünk. Nagyon jó volt a hangulat. A DISCO-n mindenki jól érezte magát, fantasztikus volt a zene. A lányok jól megtáncoltatták a luxemburgi fiúkat.

Csütörtökön korán reggel indultunk a Hortobágyra. Lovaskocsikról nézhettük meg a Pusztát, csikósok tartottak lovasbemutatót és egy fogadóban ebédeltünk. A menü húsos palacsinta, gulyásleves és töltött káposzta volt. Aki valamilyen emléket szeretett volna venni, az megtehette a bazárosoknál. Sok luxemburgi gyerek ostort vett. Ezután Debrecenben néztük meg a Református Nagytemplomot. Sok érdekességet mondtak, meg lehetett nézni a nagy harangot is. Az út hazafelé nagyon vidáman telt.

Sajnos eljött a péntek, amikor már haza indultak. Bárcsak tovább tartott volna ez a hét! Már nagyon várjuk a júniust, amikor kimehetünk Luxemburgba. SZUPER VOLT EZ A HÉT!

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Polgármesteri Hivatalnak, amiért ezt a lehetőséget biztosította, igazgató néninek, német tanárainknak Csehiné Kemény Máriának és Árvainé Serege Tündének, Kerekes Zsuzsa néni állandó kísérőnknek, szüleinknek, akik vendégül látták őket, a konyhás néniknek a finom kajáért, a RIVEX PÉKÉGNEK és a BEKECSI SÜTŐ Kft-nek a péksüteményekért, a szerencsi MÁTRA CUKOR Rt-nek a pénzadományt, HAJDU ZALÁNNAK a kerthelység biztosításáért.

Rolek Andrea, Balogh Lilla