Rákóczi Zsigmond Általános Kéttannyelvű Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Csalogány Napközi Otthonos Óvoda

Főoldal Oktatás Diák oldalak Versenyek, pályázatok Rendezvényeink Galéria
Vissza KI VAN A FÜGGÖNY MÖGÖTT?

Nézd meg te is!!!

Érdekességek és újdonságok iskolánk életében:

Rendezvényeink

Diák oldalak

Galéria

 

 Ha megnézünk egy előadást, elismerésünket fejezzük ki a szerplőknek, a táncosoknak, az énekeseknek. Megcsodáljuk a díszletet, a jelmezeket, sőt még a rendező szakértelmét is; egyszóval képet alkotunk arról, amit látunk.

                De mi ill. ki van a függöny mögött? Olyan emberek, akik segítsége nélkül a produkció nem jöhetett volna létre.

Most róla szeretnék írni, úgy, mint volt tanára. Ő Pelbárt Ádám, ma már a gimnázium tanulója.

Ádámot ötödikesként úgy ismertük meg, aki mindig Iveszics tanár úr közelében settenkedett. Kérdezett, szerelt és szerelt. Ő lett a hangosító- berendezések mindentudója. Míg nálunk tanult, hogy tanár úr jobb kezeként próbált mindent megoldani.

A Bocskai-műsorra készülve azonban kétségbeestem; ha a kollegám szerepel, ki fog hangosítani? Kicsit félve tettem fel neki a kérdést segítene-e?

S ekkor a szeme felcsillant, s elvállalta a feladatot!

A 14 szereplőnek14 mikrofonra volt szüksége, ehhez társult még a lant, a gitár, a zongora hangosítása, valamint a CD, és a kazetta működtetése.

4 évig tanítottam, s azt hittem már mindent tudok róla, de bevallom könnyekig meghatott segítőkészsége, találékonysága, udvariassága. „Szegény az eklézsia”, így maga készített mikroportokat, hogy könnyebb legyen a szereplőknek. Cipelte a berendezéseket, húzta a végeláthatatlan kábeleket, hangolta a mikrofonokat stb.

Sose fáradt bele! Pedig a hangtechnika összeszerelése2 és fél órába telt, tehát mi már úgy érkeztünk a próbákra, hogy mosolyogva jelentette: kész van tanárnő! Féltő gondoskodással segített a szereplőknek, s velünk örült, ha sikerünk volt. Sosem hiányzott. Ha esett, ha fújt Ádám mindig biztos pont volt!

Nagy terhet vett le a vállamról, legalább erre nem volt gondom. A végtelen jóindulat, amellyel a munkához hozzáállt, s öröm volt látni, ahogy a drótok, húzókák világába beletemetkezik, s problémát old meg és újít.

Mindenkinek kívánok ilyen „volt tanítványt”, aki egy szóra ugrik. Büszke vagyok rá és máskor is számítok a segítségére!

 Aranyosi Edit

tanár